şansını mı denemek istiyorsun? öyleyse, rastgele bir yazıyı okumaya ne dersin?

MUĞLA

GENEL BİLGİLER:
Ulaşım
http://www.mugla.bel.tr/resimlerim/MAP.jpg
Karayolları 2. Bölge sınırlarında olan Muğla ile, K.K.No. 550-14 (Aydın/Antalya) karayoluna 2 km mesafede bağlantı yolu aracılığıyla ulaşım kuruluyor. Karayolu açısından Muğla'ya en uzak komşu il Burdur (242 km), en yakın olanı ise Aydın'dır (101 km).
Muğla ili sınırları içinde demiryolu ulaşımı bulunmaz. Ankara-Denizli yönünden Bodrum'a; İstanbul-İzmir yönünden Marmaris, Datça, Köyceğiz, Dalyan ve Fethiye'ye ulaşmak için Muğla'dan geçmek gerekir. Şehirlerarası ulaşım özel otobüs firmaları tarafından sağlanır.
Kent içi ulaşım, belediye tarafından işletilen toplu taşım araçları ve özel halk minibüsleriyle sağlanıyor.

HAVA ULAŞIMI:
Muğla ilinde, Milas-Bodrum ve Dalaman Havalimanları olmak üzere 2 adet Uluslararası Havalimanı bulunmaktadır.

Milas-Bodrum Havalimanı:
01.04.1997 tarihinde hizmete açılan Milas-Bodrum Havalimanı; sivil statüde, uluslararası tarifeli ve tarifesiz seferler ile iç hat seferlerine açık ve günün 24 saatinde hizmet vermektedir. Havalimanı Milas ilçesine 17 km., Bodrum ilçesine 30 km. mesafede olup 4.139.000 m2’lik bir alan üzerine kurulmuştur. 28 adet uçak park yeri, itfaiye teşkilatı, CAT II’de ILS sistemleri ile en büyük gövdeli uçaklara hizmet verecek sistemler mevcuttur. 2002 yılı sonu itibariyle; iç hatlarda 280.223, dış hatlarda 1.373.959 olmak üzere toplam 1.654.182 gelen-giden yolcu trafiği ve 5.073 adet iç hatlar, 8.452 dış hatlar olmak üzere 13.525 uçak trafiği gerçekleşmiştir.


Dalaman Havalimanı Başmüdürlüğü :
Yapımına 1976 yılında başlanıp 1981 yılında tamamlanarak Uluslararası hava trafiğine “Hava Meydanı” statüsüyle açılan Dalaman Havalimanı, DHMİ Yönetim Kurulu’nun 29.08.1989 gün ve 90 sayılı kararı ile “Havalimanı” statüsünü kazanmıştır.
Dalaman ilçe merkezine 6 km. mesafede olan Havalimanı 9.500 da.’lık bir sahayı kaplamaktadır. Havalimanında 3.000x45 ebadında bir pist, 3.000x30 ebadında bir taksirut ve 932x205 ebadında apron mevcuttur. Apron 21 uçak kapasitelidir.
Havalimanı’nın yolcu kapasitesi; yıllık 3.000.000 dış hat, 500.000 iç hat olmak üzere toplam 3.500.000 kişidir.

DENİZ ULAŞIMI:
1.124 km. uzunluğundaki girintili-çıkıntılı kıyı şeridi, Muğla ilinde bir çok doğal koy, körfez ve limanın oluşmasına neden olmuştur. Bodrum, Datça, Fethiye, Güllük, Marmaris ve Göcek Limanları ildeki başlıca limanları oluşturmaktadır. Fethiye, Marmaris, Bodrum ve Datça ilçeleri arasında, özellikle yaz aylarında düzenli feribot seferleri yapılmaktadır.
Ekonomi
http://www.mugla.bel.tr/resimlerim/pazaryeri.jpgTurizm girdileri, il genelinde çok önemli bir pay oluşturur. 127.000 belgeli ve denetimli işletme, yıllık ortalama 500.000.- USD'lik döviz girdisi sağlar.
Ekonomi, il genelinde tarıma dayalıdır. Tarımsal üretim gelirlerinde en büyük payı sırası ile tarla ürünleri (buğday, arpa, pamuk, tütün ...), zeytincilik, hayvansal ürünler, bağcılık, sebzecilik, kavun-karpuz üretimi, yem bitkileri üretimi ve meyve üretimi alır.
İl sınırları içinde zeytin işletmeleri, zeytinyağı fabrikaları, maden işletmeleri, mermer fabrikaları ve çeşitli sanayi kuruluşları bulunuyor.

Muğla, tarımsal üretim değerleri itibariyle Türkiye genelinde 16. sırada yer alıyor. 1996 değerlerine göre cari fiyatlar ile tarımsal üretimde yaklaşık %71'lik oranıyla bitkisel üretim ilk sırayı alırken, bunu Canlı hayvan üretimi ve Hayvansal ürünler izler.

Kültür
http://www.mugla.bel.tr/resimlerim/halkoyunu.jpg Kültürümüzü tarihten alıyor, tarihi varlıklarımızı koruyup yaşatmaya çalışıyoruz. Amacımız, tarihten bizlere miras Baca, Arasta, Yayla, han-hamam, cami, müze, dokuma, kısaca tüm kültürümüzü koruyup ileriye taşımak ve bunu Anadolu'muzun kültürel değerleri ile birlikte tanıtmak.
Kültür ve Sanat etkinlikleri çerçevesinde Muğla Kültür ve Sanat Şenliği'ni gelenekselleştirdik. Bugüne kadar sekiz kez bu şenliği yaptık; görülmeye değer...

Her yıl Mayıs, Haziran ve Kasım aylarında, Marmaris ilçemizde, uluslararası festivallere ev sahipliği yapmaktayız.
Eğitim
http://www.mugla.bel.tr/resimlerim/yk1.jpgMuğla ili okullar kentidir. Bu nedenle en büyük kitleyi öğrenciler oluşturuyor. Milli Eğitim, diğer kamu okulları ve üniversite, toplam il nüfusunun %18'i oranında bir dilime sahip.
Merkez, Milas ve Fethiye ilçelerinde öğrenci sayıları daha da yüksektir.
Bu kadar büyük öğrenci potansiyeline eğitim-öğretim vermek için de çok sayıda öğretmen istihdam edilmekte. Bu yönüyle Milli Eğitim, ilin en fazla personeline sahip kamu kuruluşu olma özelliğini koruyor.
53 Merkez İlçe İlköğretim ve 18 Orta öğretim kurumunda yaklaşık 1000 öğretmen görev yapıyor; ortalama 16 öğrenciye de bir öğretmen düşüyor.

TARİHİ VE KENT TURU:

Kentlerin gelişimi, bölge uygarlıklarıyla etkileşimi, mimarlık ve sanat.
Bölge ekonomisinin en önemli zenginliği Büyük Menderes vadisinde yetiştirilen incir, iç bölgelerde bal ve zeytinyağı idi. Karia, Lykia ve İonia kadar gelişmiş bir uygarlığa sahip değildi. Mimarlık, sanat, bilim ve felsefede komşu bu iki uygarlıktan geri kalmış, onlardan etkilenmişti.
Karia’nın en önemli mimari yapısı Halikarnassos’taki Mausoleum ya da Halikarnassos Mezar Anıtı’dır. Karia satrabı 2. Mausolos döneminde (MÖ 377-353) krallığın başkenti Mylasa’dan Halikarnassos’a taşınmış, bu durum kentin daha da gelişmesine yol açmış ve Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri sayılan Mausoleum MÖ 350’de Mausolos’un eşi ve kızkardeşi II. Artemisia tarafından yaptırılmıştır. Bu anıtın yüksek bir kaide üzerinde yer alması Lykia sanatının etkilerini, üzerindeki mezar anıtı ise İon düzeninde galerinin etkilerini yansıtır.
Müsgebi(Ortakent-Bodrum), Knidos ve Stratonikeia’da yapılan kazılarda MÖ 15-13. yüzyıllara tarihlenen Miken çanak çömleklerinin bulunması, bölgenin o tarihlerde Rodos ve Kıbrıs üzerinden Suriye’ye kadar yayılan Miken kültürüyle olan ilişkisine de işaret eder.
Batı Anadolu’yu MÖ 4. yüzyıldan itibaren etkisi altına alan Helen ve ardından Roma uygarlıkları da Karia kentlerinde bugüne kalan önemli izler bırakmıştır. Menteşe beyliğinin kalıcı izleri ise bugün Milas yakınlarındaki Beçin kalesi’nde görülür.
Karia bölgesinin en önemli koloni kentleri Halikarnassos(Bodrum) ve Knidos(Datça)’dır.
Karia bölgesindeki diğer kentler Güllük körfezi kıyısındaki Bargylia(Asarlık), İasos(Kıyıkışlacık), Bodrum yarımadasının batı ucundaki Myndos(Gümüşlük), yarımadanın iç kesimlerindeki Pisada ve Theangela, Gökova körfezinin güneyindeki Keramos(Ören) ve Kedrai(Sedir adası), iç kesimlerde Mylasa(Milas), Mylasa’ya 14 km’lik kutsal yolla bağlı Labraunda, Mylasa’nın kuzeyinde Euromos(Ayaklı), Marsyas ırmağı(Çine çayı) yakınlarında Alabanda(Araphisar), Alinda, Gerga, Yatağan yakınlarında Stratonikeia ve Lagina, güneybatısında eskiden deniz kenarında olan ancak Dalyan çayının getirdiği alüvyonlarla içeride kalan Kaunos(Dalyan), doğu sınırında bugün Aydın sınırları içinde olan Aphrodisias ile Tralleis(Aydın), Nysa(Sultanhisar) ve Akharakha(Salavatlı) idi.
Lykia’nın Muğla sınırları içinde kalan bölümünde ise Telmessos(Fethiye), Tlos, Pınara ve Letoon antik kentleri bulunmaktaydı.
Yöredeki ilk yerleşmelerin ilk tunç çağında (MÖ 3500-2000) kurulduğu sanılıyor.
Antik çağda Muğla sınırlarının büyük bölümü, Karia bölgesi olarak anılıyordu. Karia’nın sınırları, kuzeyde Büyük Menderes ile güneyde Dalaman çayı arasındaki bölgeyi içine alıyordu. Bu bölgede bugünün Muğla merkezi, Kavaklıdere, Yatağan, Ula, Marmaris, Köyceğiz, Ortaca, Bodrum ve Milas ilçeleri bulunmakta. Karia bölgesinin doğusu Frigya, kuzeyi Lydia, güneydoğusu Lykia ile çevrelenmişti. Muğla’nın Dalaman ve Fethiye ilçeleri Lykia Bölgesi sınırları içindeydi.
Karia halkları
Karia adı Kar’lardan geliyor. Bölgenin yerli halkı Luvi’ler. Luvi’lerin MÖ 2000’lerden beri bu bölgede yaşadıkları biliniyor. Luvi dilinde Kar, doruk-uç anlamında kullanılıyor. Karia ise Helen ağzında "doruklar ülkesi"ni tanımlıyor.
Karia’lılar kendilerini Anadolu’lu sayıyorlar.
Bölgenin yazılı tarihi Halikarnassos’lu ünlü tarihçi Heredot ile başlıyor. Tarihçi Heredot’a göre ise Kar’lar Ege adalarından gelip bu bölgeye yerleşiyor ve yerli halkla kaynaşıyor. Kısacası, bölgede yaşayanlar, göçlerle birlikte gelenlerle kaynaşıp MÖ. 1000 yıllarından itibaren Karia’lılığı oluşturuyorlar. Bodrum yarımadasının dağlık yerlerinde yaşayan Leleg’ler de Karia halklarının bir bölümüydü ve taşlık kayalık yerlerde oturdukları için de Lelegler olarak
biliniyordu. Bilge Umar, Leleg adının onların bu özelliğine işaret ettiğini düşünüyor.

Ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden birçoğunun bağlı olduğu ilin merkezi Muğla daha çok ilçelerine gidilip gelinirken "içinden geçilen bir yerdir" tatilciler için. Geziyi daha çok denizle eş tuttuğumuzdan mıdır nedir, deniz kıyısında olmayıp da turist yoğunluğu olan yöremiz pek azdır. Bu da anlaşılabilir bir şey ya biz gene de Muğla’ya en az bir gün ayırmanızı önereceğiz. Ama Muğla merkezinde konaklayıp da şehir gezisinin yanı sıra çevre gezisi de yapacaklar, dolu dolu bir kaç gün geçireceklerdir.
Asar (Hisar) Dağı eteklerinden, Karadağ, Kızıldağ, Masa ve Hamursuz dağları ile çevrelenmiş ovaya doğru yayılan bir şehirdir Muğla merkezi.
1080 yılında Selçukluların, 1096’da tekrar Bizans’ın 1284’de Menteşeoğulları’nın eline geçen kent 1390’da Osmanlı topraklarına katılır. Kentin eski bölümü Saburhane, Osmanlı döneminde Rum ve Türklerin bir arada dostça yaşadığı, Rumların 1924 mübadelesinde göç etmesinin ardından eski havasını bozulmadan sürdürdüğü bölgesidir Muğla’nın.
Eski evlerin bir bölümü yeni sahipleri tarafından restore edilmiştir. Mimar Cengiz Bektaş’ın, Gazeteci İlhan Selçuk’un satın alıp onardığı evler de buradadır.
Kent turu
Kent merkezi sivil mimarinin çok güzel örneklerini barındırmaktadır. Aracınızı Valiliğin de bulunduğu meydana açılan sokaklardan birinde uygun yere bırakıp 100 metre ötedeki Arastaya girin önce. Semercisiyle, ayakkabıcısıyla, berberiyle, nalbur dükkanlarıyla, esnaf lokantalarıyla, meydandaki şadırvanıyla Arasta, 20. yüzyıl başında donmuş gibidir.
Çarşıda hediyelik eşya ve Muğla dokumaları satan dükkanlar da vardır.
Karnınız acıktıysa, esnaf lokantalarından gözünüzün kestiği birine girin. Ekşili döş dolması, keşkek gibi yöresel yemeklere rastlarsanız menüde, mutlaka tadın. Yemekten sonra Helvacı Tahsin’e uğrayın ve yöreye has Tahin helvasının ve Çıtırmık tatlısının tadına bakmayı unutmayın.
Arasta’da dolaşırken tarihi Saatli Kule çarpacak gözünüze. 1895 yılında Rum Filvari Usta tarafından yapılan ve üzerinde ustasının imzasını da taşıyan kulenin saati hala çalışıyor.
"Tarihi Muğla Evleri"nin en güzel örnekleri, Arastanın hemen yukarısındaki elektrik santralının üstündeki Saburhane’dedir.
Kentin başlıca dini yapıları merkezdeki Kurşunlu Camisi (1493), Pazar yeri Camisi (1842), Şahidi Camisi (1848), Şeyh Bedrettin tarafından yaptırılan ve minaresi 19. yüzyıl başında eklenen Şeyh Camisi (Şeyh Bedrettin Mahallesi’nde, 1565) Menteşe Beyi İbrahim bey tarafından yaptırılan Ulu Cami (Elektrik Fabrikası karşısında, 1334)’dür.
Osmanlı yapısı Yarım han, Yağcılar hanı ve Konakaltı hanları görülmeye değer. Restore edilerek bugün de kullanılan Yağcılar Hanı turistlerin uğrak yerlerinden. 250 yıllık Konakaltı Hanı Konakaltı Kültür Merkezi olarak hizmet veriyor.
1334 yılında Menteşe Beyi İbrahim Bey tarafından Ulu Caminin vakfiyesi olarak yaptırılan Vakıflar Hamamı yapılan restorasyon çalışmalarının ardından bugün Muğlalıların olduğu kadar yerli-yabancı turistlerin de ilgi odağında.

MUĞLA EVLERİ:
http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/muglaevleri/T/tn_mugla%20evleri.jpg (http://javascript<b></b>:void window.open('../foasp/mev005.asp','','width=500,heig ht=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/muglaevleri/T/tn_ula%20evleri.jpg (http://javascript<b></b>:void window.open('../foasp/mev012.asp','','width=500,heig ht=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/muglaevleri/T/tn_bodrum%20ortakent.jpg (http://javascript<b></b>:void window.open('../foasp/mev001.asp','','width=500,heig ht=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/muglaevleri/T/tn_muğla%20evi%20kapısı.jpg (http://javascript<b></b>:void window.open('../foasp/mev008.asp','','width=500,heig ht=530')) http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/muglaevleri/T/tn_comakdag%20evi.jpg (http://javascript<b></b>:void window.open('../foasp/mev002.asp','','width=500,heig ht=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/muglaevleri/T/tn_muğla-ula%20evleri.jpg (http://javascript<b></b>:void window.open('../foasp/mev009.asp','','width=500,heig ht=530')) http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/muglaevleri/T/tn_milas%20çomakdağ.jpg (http://javascript<b></b>:void window.open('../foasp/mev003.asp','','width=500,heig ht=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/muglaevleri/T/tn_ula%20akyaka%20evi.jpg (http://javascript<b></b>:void window.open('../foasp/mev010.asp','','width=500,heig ht=530')) http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/muglaevleri/T/tn_milas%20evi.jpg (http://javascript<b></b>:void window.open('../foasp/mev004.asp','','width=500,heig ht=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/muglaevleri/T/tn_ula%20evi%20merkez.jpg (http://javascript<b></b>:void window.open('../foasp/mev011.asp','','width=500,heig ht=530')) http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/muglaevleri/T/tn_mugla%20evleri.jpg (http://javascript<b></b>:void window.open('../foasp/mev005.asp','','width=500,heig ht=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/muglaevleri/T/tn_ula%20evleri.jpg (http://javascript<b></b>:void window.open('../foasp/mev012.asp','','width=500,heig ht=530')) http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/muglaevleri/T/tn_muğla%20bacaları.jpg (http://javascript<b></b>:void window.open('../foasp/mev006.asp','','width=500,heig ht=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/muglaevleri/T/tn_yatağan%20evleri.jpg (http://javascript<b></b>:void window.open('../foasp/mev013.asp','','width=500,heig ht=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/muglaevleri/T/tn_milas%20evi.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mev004.asp','','width=500,heig ht=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/muglaevleri/T/tn_muğla-ula%20evleri.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mev009.asp','','width=500,heig ht=530'))

Önüne Muğla ovasını alıp sırtını dağın sarp kayalıklarına dayayan Muğla, Karabağlar Yaylası ve Düğerek evleri ortak karakter taşırlar.
Bir aracın geçmekte zorlanabileceği dar yollara açılan evler çoğunlukla avlulu ve genellikle iki katlıdır. Bazılarının sofaları sonradan kapatılmış, yakın devirde inşa edilenler ise doğrudan kapalı sofalı olarak yapılmışlardır.
Evler içe dönüktür. Özellikle zemin katlarında sokağa penceresi olan ev yok denecek kadar azdır. Buna karşılık avluya bakan pencerelerin çokluğu dikkat çeker. Açık, yarı açık yaşam mekanlarıyla ve geniş saçaklarla zenginleşmiştir. Bu nedenle,ön cephe özelliği avlu tarafından ortaya çıktığından manzara ve güneş hakimiyetini de dengelemek üzere , evler parsellerin yukarı köşelerine ve kuzeye sağır, güneye açık olarak yerleşmişlerdir.
Plan tipleri, sofa ile bunun etrafında yer alan odaların bulundukları konuma ve üst kata çıkan merdivenin yerine göre değişiklikler göstermektedir . Merdiven ahşaptır. Altı depo olarak kullanılır. Her iki yanında simetri hakimse birer veya ikişer oda yer alır. Genellikle , avluya bakan cephelerinde boydan boya sofa bulunan evlerde ise, üst kata merdivenle çıkılır. Sofanın genişliği, binanın yanından çıkan merdivenin iki kolunun genişliği ile uyum içindedir. Odalar sofanın gerisinde ve yapının arka duvarına yapışmış olarak yan yana sıralanmışlardır. Her biri doğrudan sofaya açılır. Bu tiplerde merdiven altındaki hacmin bahçeye yakın olmasının da etkisiyle tuvalet olarak yaygındır.
Evlere, sokaklardan "kuzulu kapı" ile girilir. Bu kapı geniş iki kanadı olan avlu duvarının yüksekliği ile orantılı, çoğunun üzerinde küçük iki tarafa meyilli , kiremit örtülü, ahşap çatısı bulunan kapılardır.Avlular, yılın yedi sekiz ayı boyunca yaşanılan, evin kapalı mekanları ve sofalarıyla kullanım bütünlüğü içinde olan, genellikle kayrak taşı ile kaplı birçoğu havuzlu iç bahçeler şeklindedir. Duvarlara yakın yerlerde ağaçlar yer almaktadır. Evin bir duvarına bitişik olarak veya yarım bir konumda tek katlı müştemilat bulunur. Müştemilat içinde evin asıl mutfağı, ocağı,kileri ve bazen de banyo yer alır. Ayrıca, temiz su havuzları da bu binanın içinde veya dışındadır.
Yapılar genellikle taş veya ikinci derece ahşaptır. Çatı örtüsü olarak alaturka kiremit kullanılır. Ayrıca, bugün Muğla' nın sembolü olarak kabul edilen karakteristik bacalar alaturka kiremitlerle yapılan kendine özgü şapka ile kapatılmıştır.

MUĞLADA MAVİ YOLCULUK:
http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_amazon%20kampı.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi001.asp','','width=500,hei ght=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_gökova.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi011.asp','','width=500,hei ght=530')) http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_antınkum.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi002.asp','','width=500,hei ght=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_gökova%20haritası.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi012.asp','','width=500,hei ght=530')) http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_aperlai%20koyu.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi003.asp','','width=500,hei ght=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_gulet.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi013.asp','','width=500,hei ght=530')) http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_bencik%20koyu.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi004.asp','','width=500,hei ght=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_güllük%20körfezi.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi014.asp','','width=500,hei ght=530')) http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_ekincik.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi005.asp','','width=500,hei ght=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_harita.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi015.asp','','width=500,hei ght=530')) http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_fethiye%20haritası.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi006.asp','','width=500,hei ght=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_hisarönü.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi016.asp','','width=500,hei ght=530')) http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_fethiye%20oniki%20adalar.jp g (javascript:void window.open('../foasp/mavi007.asp','','width=500,hei ght=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_hisarönü%20harita.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi017.asp','','width=500,hei ght=530')) http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_gemiler%20koyu.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi008.asp','','width=500,hei ght=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_iasos.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi018.asp','','width=500,hei ght=530')) http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_gokova%20longoz%20koyu.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi009.asp','','width=500,hei ght=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_kale%20koyu.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi019.asp','','width=500,hei ght=530')) http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_göcek%20koyları.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi010.asp','','width=500,hei ght=530'))http://www.mugla-turizm.gov.tr/fo/maviyolculuk/T/tn_kalkan.jpg (javascript:void window.open('../foasp/mavi020.asp','','width=500,hei ght=530'))

MUĞLA RESİMLERİ:
http://img507.imageshack.us/img507/7268/kcegiz11ko6.jpg http://img507.imageshack.us/img507/8089/koycegizkralmezarxi2.jpg http://img453.imageshack.us/img453/6792/kcegiz15ie9.jpg http://img453.imageshack.us/img453/7176/kcegiz06hf9.jpg http://img453.imageshack.us/img453/9203/kcegiz03jr2.jpg http://img134.imageshack.us/img134/3851/55988076mc9.png http://img205.imageshack.us/img205/5479/85614727oc5.png http://img526.imageshack.us/img526/3325/milasevleripi8.jpg

KÖYCEĞİZ:

Köyceğiz İlçesi Akdeniz ve Ege Bölgeleri’nin birleştiği yerde, Muğla–Fethiye Karayolu’nun 60. km.’sinde, zengin doğal güzellikler ve narenciye bahçeleri içinde, sakin bir turistik beldemizdir. İlçe, adını aldığı Köyceğiz Gölü’nün kuzeyinde kurulu olup, 1.758 Km2 yüzölçümündedir.

İlçe, Tarihçi Herodot ve Coğrafyacı Strabon ile Şair Homeros’a göre, M.Ö. 3000 yıllarında Karlar ve Lelegler tarafından iskan edilmiştir. Çevrede bu devirlere ait bulunan şehir kalıntıları, kaleler, su kemerleri, zirai teraslar ve çok sayıda kaya mezarı bunu kanıtlamaktadır. Köyceğiz Gölü’nün sahille birleştiği bölgede kurulan Kaunos şehri Karia’nın önemli limanlarından ve ticaret merkezlerinden birini oluşturur. Kaunos, daha sonra İskender’ in hakimiyetine girmiştir.

Menteşeoğulları, bölgenin fethini Selçuklu Sultanı II. Mesut adına 1291 yılında yaparak Bizans’ın elinden almışlardır. İlçe, Hurşit Paşa zamanında Yüksek Kum köyü olan ye
re nakledilerek bugünkü ilçe merkezi oluşmuştur. Köyceğiz, İstiklal Savaşı’nda düşman saldırısına uğramış olup, 1919 yılı sonunda Tahirağazade, Müftü Mehmet Zeki Efendi, Osman Ağa ile Hacı Osman Efendi ve Tevfik Beylerin öncülüğü ile Kuva-i Milliye Teşkilatı kurularak yurt savunmasına katılmıştır.

İlçe nüfusunun % 85’i köyde yaşamakta olup geçimini tarım, hayvancılık, ormancılık, turizm ile sağlamaktadır. İlçenin en büyük gelir kaynağı tarımdır. İlçede polikültür tarım yapılmakta olup, iklim ve coğrafi yapı birçok ürünün yetiştirilmesine elverişlidir.

İlçenin diğer bir geçim kaynağı, gezginci arıcılıktır. Köyceğiz Gölü ve gölü Akdeniz’e bağlayan Dalyan Boğazı’nda kefal balığı üretimi yapılmaktadır. Beyobası beldesinde alabalık tesisleri kurulu olup, üretimini sürdürmektedir.

İlçede 3 adet narenciye yıkama, mumlama, standardizasyon ve paketleme fabrikası kurulu olup, ihracatlar buradan yapılmaktadır. Ayrıca ilçenin adını taşıyan Köyceğiz Köyü’nde tarım alet ve makineleri üreten bir fabrika bulunmaktadır.
İlçenin Sultaniye Köyü’nde mevcut olan Sıcak-Soğuk Termal Kaplıcaları, sağlık turizmi bakımından önemli bir merkez teşkil etmektedir. Diğer taraftan Yayla Köyü ve kuzeyindeki Gökçeova, safari turizmi ile ilgi görmektedir. Çandır Köyü Horozlar mevkiinde çamur banyoları ve tesisleri bulunmaktadır. İlçenin Akdeniz kıyısında bulunan şirin köyü Ekincik, uzun plajı, nefis koyu ve yat limanıyla, su sörfü, su kayağı ve yüzme için elverişli yerlerden biridir.
Köyceğiz Gölü, Dalyan Kanalı, kaplıca ve çamur banyoları, 10 km. uzaklıktaki 800 m. rakımlı Ağla Yaylası, Şelale, Yuvarlakçay görülmeye değer yerlerdir. Dalaman Çayı, rafting ve trekking için önemlidir. Ağla Yaylası için yayla turizmi çalışmaları sürdürülmekte olup ayrıca göl çevresinde, Köyceğiz-Dalyan arasında bisiklet parkuru için alt yapı çalışmaları yapılmaktadır. Köyceğiz ve çevresinin toplam konaklama kapasitesi, 521 oda ve 1.135 yataktır.
Köyceğiz Gölü’nün batısında Ölemez Dağı doğusunda Sultaniye Köyü sınırları içinde, kıyı boyunca çok sayıda termal kaynaklar vardır. Turizm ve Sağlık Bakanlığı’nca uzmanlara yaptırılan araştırma ve incelemeler sonucu çok sayıda ılıca-kaplıca ve içme kaynakları tespit edilmiştir. Bu termal kaynakların en önemlileri ve sağlık amaçlı olarak işletilenleri, Hasan Çavuş Ilıcası ve Kokar Girme denilen kaplıcalarıdır.
Sultaniye Kaplıcaları’nın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Milattan önceki yüzyıllardan itibaren bir şifa yurdu olarak işletilmiştir. Roma, Bizans, Osmanlı ve Selçuklu döneminde halkın hizmetine sunulmuştur. Roma döneminde 400 hastaya aynı anda hizmet verecek kadar gelişmiş bir hastane durumundaydı. Kaynaklara göre, hastanenin girişinde “Tanrılar adına buraya ölüm giremez” diye yazılmıştır. Ölemez Dağı da adını kaplıcalardan almıştır.
Köyceğiz Gölü Akdeniz Bölgesinin batı ucunda, ilçe hudutları içerisinde, suyu kükürtlü ve acı bir göldür. Gölün, önü alüvyonlarla tıkanmış eski bir körfezden türediği sanılmaktadır. Yüzölçümü 54 Km2’dir. Denizden yüksekliği 8 m., derinliği ise 15-150 m. arasındadır. Kuzeyde dağlık alandan inen kısa derelerle ve suyu bol kaynaklarla beslenen göl, fazla suyunu Dalyan Boğazı ile denize boşaltır. Hemen her zaman sakin olan gölde, yılın 8 ayında su kayağı yapılması mümkündür.
Merkez nüfusu 7.523 olan Köyceğiz’in toplam nüfusu 29.196’dır. İlçenin 2 beldesi ve 18 köyü bulunmaktadır.
İlçede okuma-yazma oranı % 99 olup 27 İlköğretim okulu, 4 ortaöğretim kurumu mevcuttur. Halk Eğitim Merkezi bünyesinde biçki, dikiş, trikotaj, kumaş boyama, bilgisayar, İngilizce, çiçekçilik ve el sanatları kursları düzenlenmektedir. İlçede 1 sürücü kursu, 1 dersane mevcuttur. Öğretmenevi 15 yatak kapasitelidir. İlçede Muğla Üniversitesi’ne bağlı Köyceğiz Meslek Yüksekokulu kurulmuş olup, bina sorunu giderildiğinde Seracılık ve Meyvecilik bölümleri ile öğretime başlayacaktır.
İlçede 40 yataklı Devlet Hastanesi’nin yanı sıra 3 Sağlık Ocağı ve 10 Sağlık Evi ile sağlık hizmetleri yürütülmektedir.
İlçe polis sorumluluk bölgesinde güvenlik hizmetleri toplam 52 personel ile yürütülmektedir. Köyceğiz İlçe Jandarma Komutanlığı 1868’te Köyceğiz Köyü’nde İlçe Jandarma Birliği olarak kurulmuş, 1888’te bugünkü yerine nakledilmiştir. 84 personel ile hizmet vermektedir.

0 yorum: