şansını mı denemek istiyorsun? öyleyse, rastgele bir yazıyı okumaya ne dersin?

TEKİRDAĞ

TARİHÇE:
Tekirdağ Tarihçesi
Anadolu ile Balkanlar arasında geçit bölgesi, İstanbul’a yakınlığı sebebiyle Boğazlar üzerinden geçen Asya ve Avrupa kavimlerinin ilişkileri Tekirdağ’ı İstanbul tarihine sıkı sıkıya bağlamıştır. BİSANTHE, RODOSTO, TEKFURDAĞI gibi isimler alan Tekirdağ’ın edilmiştir.Paleolitik ve Neolitik çağlara ait bir yerleşme yeri bulunmayan Tekirdağ’da Şarköy İlçesindek Güngörmez ve Güneşkaya Mağaraları ile Marmara Ereğlisi’ndeki Toptepehöyük’te Kalkolitik Çağ buluntularına rastlanmıştır.
1354 yılında Süleyman Paşa komutasındaki kuvvetlerin Gelibolu’ya çıkmasıyla Türklerin hakimiyetine girmeye başlamıştır.1356 yılında Şarköy ve Malkara ele geçirilmiş, 1357’de I. Murat Tekirdağ ve Çorlu’yu Türk hakimiyetine almıştır. I. Dünya savaşından sonra Mondros Mütarekesi’nin verdiği imkanlardan faydalanan Yunan kuvvetleri 20 Temmuz 1920’de Tekirdağ’ı işgal etmiş ise de 13 Kasım 1922’de Yunan işgali de sona erdirilerek Türk yönetimine geçmiştir. M.Ereğlisi 29 Ekim’de, Çerkezköy ve Saray İlçeleri 30 Ekim’de, Çorlu 1 Kasım’da , Muratlı 2 Kasım’da, Malkara ve Hayrabolu 14 Kasım’da, Şarköy de 17 Kasım’da düşman işgalinden kurtarılarak Türk yönetimine geçmişlerdir. 20 Ocak 1921 tarihli Teşkilat-ı Esasiye Kanunu gereğince girişilen yeni örgütlenme sırasında Tekirdağ il olmuş, ancak; Kurtuluş Savaşının güçleri içinde örgüt hemen kurulamamış, Cumhuriyetin ilanından önce 15 Ekim 1923 tarihinde İl merkezi olmuştur. Tekirdağ’ın unutamadığı mutlu günleri arasında 24 Aralık 1840’da Büyük Vatan Şairi Namık Kemal’in bu il’de doğması, Çanakkale Destanı’nı yaratan 19. Tümen’in Mustafa Kemal’in de önderliğinde Tekirdağ’da hazırlanması, 23 Ağustos 1928’de Atatürk’ün Harf İnkılabı vesilesiyle Tekirdağ’a gelip Başöğretmen olarak ilk dersi vermesi gibi olaylar bulunmaktadır.Mimar Sinan eseri Rüstem Paşa Camii şehrimizdedir.
Haziran ayının 2,haftasında geleneksel kiraz festivali yapılmaktadır.
Rakı,köfte,Kiraz,böreklerimiz meşhurdur,
Bu sene Namık Kemal Üniversitesi kurulmuştur.
İstanbulun sayfiyesi durumundaki kentimiz yaz aylarında yerli yabancı turist akımına uğramaktadır.M.Ereğlisi,Yen i Çiftlik,Barbaros,Kumbağ,Şarköy ,Mürefte yazlık evleriyle sayfiye plaj merkezlerimizdir

Tekirdağ dan görüntüler

Gece görünüm

http://www.resimekle.gen.tr/imagehosting/images/F1P65699.jpg


Genel
http://www.resimekle.gen.tr/imagehosting/images/Gmc65793.jpg

Sahil
http://www.resimekle.gen.tr/imagehosting/images/aYA65911.jpg


Genel
http://www.resimekle.gen.tr/imagehosting/images/qqu65972.jpg



Liman

http://www.resimekle.gen.tr/imagehosting/images/V3S66040.jpg

Marinada gün batımı
http://www.resimekle.gen.tr/imagehosting/images/DIm66098.jpg


marinadan görünüm

http://www.resimekle.gen.tr/imagehosting/images/Moh66164.jpg

Sahilden şehre giriş
http://www.resimekle.gen.tr/imagehosting/images/avb66262.jpg

Rüstem Paşa Camii
http://www.resimekle.gen.tr/imagehosting/images/LNW66310.jpg

Festival Logosu
http://www.resimekle.gen.tr/imagehosting/images/Get66377.jpg

Tekirdağ Kirazı
http://www.resimekle.gen.tr/imagehosting/images/mdM66442.jpg

İLÇELERİ:

Çerkezköy İlçesi
1877 – 1878 Osmanlı – Rus savaşından sonra kurulmuş ve buraya Çerkezler yerleştirilmiştir. Çerkezler kısa süre sonra bölgeyi terk etmişler ve Bulgaristan’dan gelen göçmenler buraya yerleşerek bugünkü yerli halkı oluşturmuşlardır.Çerkezköy ilçesi, doğu ve güneyde İstanbul ilinin Çatalca ve Silivri ilçeleri ile güneybatıda Çorlu ilçesi, batıda Kırklareli’nin Lüleburgaz ve kuzeyde Saray ilçeleri ile çevrilidir. Trakyanın sanayi bölgesidir.

Çorlu İlçesi
Çorlu, elverişli doğal yapısı, güçlü ulaşım bağlantıları ve stratejik önemi ile Tekirdağ'ın en gelişmiş ilçesidir. Kuzeyden Kırklareli (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1rklareli)'nin Lüleburgaz (http://tr.wikipedia.org/wiki/L%C3%BCleburgaz) ilçesiyle, Tekirdağ'ın Saray (http://tr.wikipedia.org/wiki/Saray%2C_Tekirda%C4%9F) ve Çerkezköy (http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87erkezk%C3%B6y) ilçeleri, doğudan İstanbul (http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0stanbul)'un Silivri (http://tr.wikipedia.org/wiki/Silivri) ilçesi, batıdan Tekirdağ Merkez ve Muratlı (http://tr.wikipedia.org/wiki/Muratl%C4%B1) ilçeleri, güneyden Marmara Ereğlisi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Marmara_Ere%C4%9Flisi) ilçesi ve Marmara Denizi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Marmara_Denizi) ile çevrilidir. Çorlu 18. yüzyılda Kırım (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1r%C4%B1m)'dan uzaklaştırılan Hanzadelerin ve Girayların sürgün yerlerinden biri olmuştur.Çorlu şu an tam anlamıyla bir sanayi kenti görünümünü almıştır.

http://www.resimyuklet.com/uploads2/load73526.jpg

http://www.resimyuklet.com/uploads2/load73527.jpg

Hayrabolu İlçesi
Hayrabolu, Trakya (http://tr.wikipedia.org/wiki/Trakya)'nın en eski yerleşim birimlerinden biridir. Eski adı Chariupolis'tir (Hanri-polis; Rüzgarlı şehir). Bugünkü adı ise ikinci fethinden sonra Hanripol; Hayrı-bol olarak değiştirilmiştir ve günümüze "Hayrabolu" olarak gelmiştir. Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden, özellikle Kayseri ve Sivas dolaylarından seçilen aileler Hayrabolu ve çevresine iskan edilmiştir.

http://www.resimyuklet.com/uploads2/load73548.jpg

http://www.resimyuklet.com/uploads2/load73550.jpg

Malkara İlçesi
Marmara Bölgesi’nin Trakya bölümünde, Tekirdağ İline bağlı bir ilçe olan Malkara, doğusunda Merkez ilçe, kuzeybatısında Uzunköprü, kuzeydoğusunda Hayrabolu, güneydoğusunda Şarköy, güneyinde Gelibolu, batısında ise Keşan ile çevrilidir.İl merkezine 56 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.149 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 59.125’tir.
İlçede Kara iklimi hüküm sürmekte olup, kış ayları soğuk ve yağışlı geçmektedir. Yazlar da, genellikle sıcak ve kuraktır.İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayie dayalıdır.Kömür, ilçe ekonomisinde son derece önemli yer tutmaktadır.

http://www.resimyuklet.com/uploads2/load73528.jpg

http://www.resimyuklet.com/uploads2/load73529.jpg

Marmara Ereğlisi
Silivri (http://tr.wikipedia.org/wiki/Silivri)'ye 35 km, İstanbula 90 km, Tekirdağa 38 km uzaklıktadır. Tarihi Bizans'a dayanan ilçenin eski adı perinthos'tur ve i.ö 600 yılında samoslu kolonistler tarafından kurulmuştur. İçerisinde bir açık hava müzesi bulunur.Perinthos'tan sonra adı Heraklia olarak değiştirilmiştir. Osmanlı Türkleri Heraklia'ya Ereğli dediler. İlçenin sahilleri balık bakımından oldukça zengindir.Çıkan başlıca deniz ürünleri tekir, barbunya, kılıç, kolyoz, uskumru, palamut, torik, istarvit, sardalya, sinarit, levrek, midye,kalamardır.Ve her mevsim bulmak mümkündür.İlçenin sahil şeridi boyunca içkili ve içkisiz restaurantlar, hoteller, barlar, cafeler, discolar, kamp yerleri, halk plajları bulunmaktadır ve yerli ve yabancı turistlere hizmet vermektedir

http://www.resimyuklet.com/uploads2/load73540.jpg

http://www.resimyuklet.com/uploads2/load73541.jpg

Muratlı İlçesi
Muratlı, doğusunda Çorlu, güney ve güneybatısında Tekirdağ Merkez, batısında Hayrabolu, kuzeyinde de Kırklareli ile çevrilidir. Ergene Havzasında yer alan ilçe toprakları, düz alanlardan oluşmuştur. İlçede yüksek dağlar ve vadiler bulunmamaktadır. Yalnızca batı kesiminde yükseltileri çok az olan tepeler vardır.İlçede Karasal iklim hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer.Balkan Savaşı sonrasında Balkanlardan gelen göçmenler buraya yerleştirilmiş, bu yüzden de şehir gelişmiştir. 1935 yılında da Romanya ve Bulgaristan’dan gelen göçmenler Muratlı’ya yerleştirilmiştir.

http://www.resimyuklet.com/uploads2/load73532.jpg

http://www.resimyuklet.com/uploads2/load73533.jpg

Saray İlçesi
Kuzeyde Vize, doğuda Çatalca, güneyde Çerkezköy, batıda Çorlu ile çevrilidir.Yüzölçümü 612 km² olup İl merkezine uzaklığı 82 km’dir.İlçenin yükseltisi ise 140 m’dir.Düz bir alan üzerine kurulmuş bulunan ilçe topraklarının büyük bölümü Ergene Havzasında yer alır. Arazi kuzeydoğuda Yıldız Dağlarına (http://tr.wikipedia.org/wiki/Y%C4%B1ld%C4%B1z_Da%C4%9Flar%C 4%B1) doğru yükselerek uzanır. İlçede kara iklimi hakimdir. Kış ayları soğuk ve yağışlı geçmektedir.Yazlar sıcak ve kuraktır. Saray ilçesinin turizm açısından önemi Tekirdağ ilinin Karadeniz’e açılan tek kapısı olması ve bunun yanında Istıranca Dağlarının bir bölümü, bu ilçemiz sınırları içerisinde bulunmaktadır.Eski adıyla Kastro, şimdiki ismiyle Çamlıkoy Trakya’nın Bahçeköy deresinin Karadeniz’e döküldüğü bu küçük koy 2.5 km kumsalıyla, Saray’ın sahil şerididir.

http://www.resimyuklet.com/uploads2/load73537.jpg

http://www.resimyuklet.com/uploads2/load73538.jpg


Şarköy İlçesi
Tekirdağ-Malkara yolunun 48. Kilometresinde Karıştıran’dan güneye ayrılan 38 km’lik yolla D-110 Karayoluna bağlantılıdır.Şarköy ilçesinde biri ilçe merkezi ikisi kasaba olmak üzere 3 belediye (Hoşköy, Mürefte) teşkilatı vardır. Türkiye'nin en uzun 1. dünyanın en uzun 12. kumsalına sahiptir.Şarköy ilçesi 60 km uzunluğundaki sahilleri ile deniz, balık, üzüm, şarap ve karides diyarıdır. Turizm yönünden eşsiz bir hazine, bir cennet olan Şarköy ilçesi kıyılarının temizliği ile dikkati çeker.2006 yılında denizi ve kumsalıyla mavi bayrak almaya hak kazanmışıtır. zeytin, buğday daha sonra ayçiçeği ve diğer tarla ürünleri yetiştirilmektedir.Mürefte beldesi ise ülkemizin şarap üretiminde ileri düzeyde olup konusunda lider firma DOLUCA şaraplarının üretim yeridir.


MALKARA HACISUNGUR KÖYÜ.........

Malkara ilçesinin kuzey doğusunda, îlçeye 27 km. uzaklıkta, 574 nüfuslu bir köydür. Malkara - Hayrabolu yolu üzerinde olup, ana yoldan 7 km. içerdedir. Köy dere yatağına kurulmuş bir ova köyüdür. Güney ve doğuşu ova olup, kuzey ve batışı hafif yüksektir. Köyün ova mevkiinden geçen Anadere isimli, Ka-raiğdemir Baraj ma gelen bir deresi vardır. Köyün içinden de akan küçük bir de-resi vardır.

360 senelik bir tarihi geçmişe sahiptir. Önceleri 6-7 hanelik Ahi Çelebi Çiftliği imiş. Sonradan Bolu ve Konyadan gelen ailelerle köyün hane sayışı 11 olmuştur. Zamanla çoğalarak bugünkü duruma gelmiştir. Balkan Savaşında Bulgarların istilasın uğrayan köy daha sonrada 2,5 yıl Yunanlıların baskısı altında kalmış, 1919 yıl-larında kurtulmuştur.

Sungur adı Gökhan oğullarının bazı boyiarının timasli olan yırtıcı bir kuş demektir. Türkler yırtıcı kuş adlarım kişi adı olarak kullanıyorlardı. Bu köyün de Yörük Türkleri tarafından kurulduğu ihtimali kuvvetlidir. Hancı Sungur adinin Malkara'daki Sazan Kalesinin alınışı sırasında yaralanıp, daha sonra l. Kosova Savaşında şehit olan kumandanlardan Hacisungur'un adına izafetle konulmuş olması muhtemeldir.

Cumhuriyetten sonra Hacisungur Köyünde de yeni alfabe ile eğitim ve öğretime başlanmış, daha sonra şimdiki ilköğretim okulu devlet vatandaş işbirliği ile yapılarak hizmete verilmiştir. Okulun yapımında Malkara Köylere Hizmet Götürme Birliğinin önemli katkıları olmuştur. Zaman içinde her köyde olduğu gibi Hacisungur köyünde de öğrenci sayışı gittikçe azalmaktadır. Halen okuma yazma oranı % 98'dir.

Köyde sanayi devamlı gelişmekte ve küçük esnaf işyerlerinde çeşitli işlerle uğraşmaktadır. Buralarda yabancı işçi çalıştırılmamakta, her usta kendi oğlu yada kardeşleriyle birlikte çalışmaktadır. Köyde küçük el sanatları şeklindeki, sanayi diyeceğimiz atölyeler daha çok tarım aletlerinin bakım ve onarımlarına yönelik işyerleridir.

Köyün ekonomik yönden en iyi gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Üretilen ürünler ayçiçeği, buğday, arpa, mısır, şeker pancarıdır. Bunun yanında bağ ve bahçe tarımı da önemli bir yer tutmaktadır. Her ailenin kendine yetecek 1-2 dönüm bağı vardır. Köyde meranın az olması nedeni ile küçükbaş hayvancılık az yapılmaktadır. Bunun yanında büyükbaş hayvancılık ilerlemiş ve her evde verimli süt inekçiliği ve besicilik yapılmaktadır. Köyde günde 3 ton civarında süt üretilmektedir. Bunun yanında her evde kendisine yetecek kadar kümes hayvanı da beslenmektedir.

http://www.resimyuklet.com/uploads2/load73543.jpg

http://www.resimyuklet.com/uploads2/load73545.jpg

0 yorum: